Suula - Lentävästä herkusta nauttiva lintulaji ja täydellinen maastohyppeli

blog 2024-11-30 0Browse 0
 Suula -  Lentävästä herkusta nauttiva lintulaji ja täydellinen maastohyppeli

Suula (Sitta europaea) on pienikokoinen, sympaattinen lintu, joka viihtyy metsissä Euroopassa ja Aasiassa. Tätä rohkeita pikkuisia kutsutaan usein “metsän talottareiksi” - ansiosta niiden kyvyn kiivetä puun runkoja ylös alas näppärästi. Niiden nokka muistuttaa hieman pihtijät, ja se on ihanteellinen hankkivaksi siemeniä ja hyönteisiä puiden koloista. Suulat ovat myös yksi harvoista lintulajeista, jotka voivat kääntyä ylösalaisin oksalla - taito, jota monet siivetön ihminen kadehtien katselee!

Esiintymisalue ja elinympäristö

Suulien esiintymisalue ulottuu Euroopasta Aasiaan, ja niitä tavataan lähes kaikkialla Keski-Euroopassa ja Britanniassa. Pohjoismaissa suula on yleinen pesimälintu, kun taas etelämpänä se voi olla talvivierailija. Ne suosivat vanhoja metsän, joissa on runsaasti kuolleita puita, ja ne viihtyvät myös puistoissa ja pihoilla, joissa on puustoa.

Ruokinta

Suulat ovat kaikkiruokaisia lintuja ja niiden ruokavalio koostuu siemenistä, pähkinöistä, hyönteisistä, hämähäkeistä ja marjoista. Talvella ne syövät myös talven alkuilla metsän pohjasta löytyviä pihkakärpäsiä.

Elämäntapa

Suulat ovat aktiivisia lintuja, jotka liikkuvat päivällä metsissä etsien ruokaa. Ne viettävät paljon aikaa puiden rungolla ja oksilla kiipeskelemällä ylös ja alas näppärästi. Suulan vahva nokka ja jalat auttavat sitä kiipeämään pystyyn puunrungolle ja jopa kääntymään ylösalaisin saadakseen paremman otteen ruoasta.

Suulat ovat myös erittäin territoriaalisiä lintuja ja puolustavat agressiivisesti pesimisalueitaan muilta suulilta. Ne viestivät toisilleen kiljahduttamalla ja räpytellen siipiään, ja niiden parittelutapa on varsin näyttävä: koiras lentää ympäri naasta laulaen ja heilutellen siipiään.

Suulan pesä ja poikaset: Naarassuula rakentaa pesän puun koloon tai muuhun suojattuun paikkaan, kuten rakennusten kattojen alle tai vanhoihin lintutaloihin. Pesä on tehty lehdistä, sammalista ja muusta materiaalista. Naaras munii 6-8 munaa ja naaras haudoo munia noin 14 päivää. Koiras hoitaa naista pesän rakennuksessa ja ruoan hankinnassa.

Poikaset kuoriutuvat pyhyysti ja ovat täysin riippuvaisia vanhemmistaan. Molemmat vanhemmat ruokkivat poikasia hyönteisillä ja muulla ravinnolla. Poikaset kasvavat nopeasti ja oppivat lentämään noin kolmen viikon ikäisenä.

Suulan merkitys ekosysteemille

Suulat ovat tärkeä osa metsäekosysteemiä. Ne auttavat hallitsemaan hyönteispestää syömällä tuholaisia ja levikkäviä lajeja, kuten pihkakärpäsiä ja muita puunsyöjiä. Lisäksi niiden siemeniä levittävät toiminnot edistää metsän uusintamista ja kasvien monimuotoisuutta.

Suula: Lintu, josta voi nauttia läheltä:

Suulan pientä kokoa ja energinistä luonnetta ei pidä aliarvioida. Se on luonnonystäville ihastuttava vieras puutarhassa tai metsässä.

Suulan ominaisuuksia
Koko 12-15 cm
Paino 10-18 grammaa
Elinajanodote: 3-5 vuotta luonnossa (yleensä)
Äänet: Korkea ja viheltävä kutsuääni, “tsiik tsiik”

Suulan seuraaminen on helppoa: katso vain puunrungolla kiipeilevää pikkuista lintua, jolla on nokka osoitettuna ylös. Se on varmasti suula - pieni mutta mahtava luonnon ihme.

TAGS