Otsoa, eli karhua, pidetään usein voimakkaan ja pelottavan pedäattorinä. Se onkin suurin petoeläin Euroopassa, painontaan tavallisesti 150-300 kiloa. Urosten keskipiste on noin 250 kg, kun taas naaraat ovat huomattavasti pienempiä, keskimäärin 150 kg. Karhun koko riippuu kuitenkin elinympäristöstä ja saatavilla olevasta ravinnosta. Pohjoisemmassa, missä ruoka on niukempaa, karhut ovat yleensä pienempiä kuin etelämpänä, missä ravinto on runsaslukuisempaa.
Otson esiintymisalue ulottuu laajaan alueeseen Euroopassa ja Aasiassa. Suomella on ylpeys sanoa, että se on yksi karhun keskittymispaikoista Euroopassa. Karhu elää metsissä, soilla, tuntureilla - lähes missä tahansa, missä on tarpeeksi ruokaa.
Karhun Ruokavalio: Ei Vain Kaikki Kalaa ja Marjoja Monet luulevat karhun olevan pelkkä kala- ja marjasyöjä, mutta totuus on monimutkaisempi. Karhu on kaikkiruokainen eläin, mikä tarkoittaa, että se syö sekä kasvillisuutta että lihaa.
Kesän aikana karhu nauttii mieluummin kasvikunnan antimista: marjoista, juurikasveista ja hedelmistä. Syksyllä karhun ravinto koostuu enimmäkseen pähkinöistä ja siemenistä. Talven alkaessa karhu alkaa etsiä kaloripitoisempaa ruokaa, kuten hyönteisiä ja matoja. Joskus se saalistaa myös pienempiä nisäkkäitä, lintuja tai kaloja.
Karhun vahva leukarahke ja terävät kynnet tekevät siitä erinomaisena metsästäjänä. Se osaa myös kalastaa virroissa ja puroissa. Kalan ansaan karhu joutuu yleensä syksyllä, kun se etsii energiaa talviunta varten.
Otson Elämäntapa:
Karhut ovat pääasiassa yöeläimiä, eli ne ovat aktiivisimpia auringon laskeuduttua ja nousessa. Päiviä vietetään yleensä nukkuen tai leväten.
Ne elävät enimmäkseen yksinäisinä ja puolustavat reviiriään aggressiivisesti muista karhuista. Reviirirjat merkataan rastiin ja urinankyyliin, ja ne voivat olla hyvinkin laajoja. Emokarhu voi kuitenkin jakaa reviirinsä poikineen, kunnes nuoret ovat itsenäisiä.
Otson Talviuni: Karhut ovat tunnettuja talviunistaan. Kun kylmät kuukaudet koittavat, karhu syö itsensä rasvaiseksi ja löytää turvallisen pesän, missä se nukkuu läpi talven.
Talviunet kestävät yleensä 5-7 kuukautta, ja karhun ruumiinlämpö laskee huomattavasti tavanomaisesta. Aivotoiminta hidastuu, ja hengitys hidastuu melkein kokonaan.
Otson Tulevaisuus: Karhun kanta on kasvussa useimmissa Euroopan maissa. Tämä johtuu metsänhoidon parantumisesta ja suojelutoimista.
On kuitenkin olemassa uhkia karhun tulevaisuudelle. Metsätalous, ilmastonmuutos ja ihmisten vaikutus luontoon voivat kaikki vaikuttaa karhun elinympäristöön.
Siksi on tärkeää jatkaa suojelutoimia ja varmistua siitä, että karhu voi jatkossakin elää luonnossa.
Otso Kieliopillisesti: Karhu on kieliopin kannalta mielenkiintoinen eläin. Se kuuluu Mammalia-luokkaan (nisäkkäät) ja Carnivora-järjestykseen (petoeläimet). Tieteellinen nimi karhulle on Ursus arctos.
Suomeksi “karhu” kirjoitetaan yhdellä sanalla, kun taas englanniksi se on “brown bear”.
Karhun merkitystä folkloressa ja mytologiassa ei voi olla huomaamatta. Se esiintyy useissa tarinoissa ja legendoissa vahvana ja viisaana olentona.